Hvepsestik – Gør dette

  • Home
Mellemstor gedehams på hånd

Hvepsestik – Gør dette

Et hvepsestik kan være smertefuldt og kan forårsage hævelse og rødme på stikstedet. Hvis du bliver stukket af en hveps, er det vigtigt at følge disse råd:

  1. Fjern hvepsen: Hvis hvepsen stadig sidder fast i huden, skal du først fjerne den. Brug en pincet, og sørg for hurtigst muligt at brodden ud. Vær forsigtig, så du ikke trykker på hvepsens bagkrop, da det kan få den til at stikke igen.

  2. Tør stikstedet: Tør stikstedet med en kold klud eller et isstykke. Dette kan hjælpe med at dæmpe smerten og reducere hævelsen.

  3. Tag antihistamin: Hvis du er allergisk over for hvepsestik, bør du tage en antihistamin for at dæmpe reaktionen på stikket. Antihistaminer får man ofte på recept ved høfeber, men de kan her også bruges til at dæmpe effekten af et hvepsestik.

  4. Søg lægehjælp: Hvis du har svære allergiske reaktioner på hvepsestik, bør du søge lægehjælp med det samme. Symptomer på en alvorlig allergisk reaktion inkluderer åndenød, hæshed, hoste, svære hævelser eller kvalme.

Mellemstor gedehams på hånd

Sådan undgår man hvepsestik

  1. Gå ikke barfodet: Hvis du går barfodet, kan man særligt senere på sæsonen opleve dovne hvepse, som ligger i græs eller jord som stikker hvis man træder på dem

  2. Lad være med at slå ud efter bier og hvepse: Hvis du slår ud efter bier og hvepse, slår deres forsvars mekanismer ind, hvorfor det er bedst at forholde sig i ro.

  3. Dæk søde drikke til: Bier og hvepse bliver nemt tiltrukket af søde drikke, så sæt låg på dem, når du er udendørs. Især dåsesodavand og dåseøl kan være gode skjulesteder for insekter, så sørg for at dække dem til.

  4. Pas på med nedfaldsfrugter: Når man kommer senere hen på sommeren, bliver frugter som blommer, æble og lignende hurtigt gærede, hvilket hvepse bliver fulde af at indtage. Sørg derfor for at rydde disse områder.

  5. Lav en hvepsefælde: Du kan også lave en hvepsefælde ved at fylde en flaske med saftevand og sætte den et par meter fra, hvor du opholder dig i haven eller på terrassen. Hvepse vil blive tiltrukket af væsken og blive fanget i flasken.

Jordhvepsebo gravet op. Tysk gedehams

Hvepse arter i Danmark

Vi har flere forskellige arter af den kendte gedehams, hvor man let kan kende de forskellige ad.

Attrap hvepsebo

Denne kan sættes op ved udearealer, eller på loft, og virker især afskræmmende på hvepsedronninger.