Forsvinder hvepse af sig selv?

Stort hvepsebo i skur

Forsvinder hvepse af sig selv?

Mange danskere opdager først at de har et hvepsebo sent på sommeren, eller endda ind i efteråret. Her rejser man spørgsmålet, om ikke bare man kan lade dem være? Fordi hvis deres tilstedeværelse ikke har været generende, og de alligevel går i vinterhi, kan man vel ligeså godt lade dem forlade boet?

Dette afhænger stærkt af boets placering på huset. Arten “tysk gedehams” som ses på første billede, er kendt for at bygge bo på loft, udhæng og i hulmure. Dette betyder at de med husets varme, ikke mærker efterårskulden på samme måde, som et frithængende bo. Isoleringen skaber en god fast temperatur, der giver betingelser for at aktiviteten kan forsætte langt ud i efteråret. Dog ser man ikke dette ved frithængende bo, så sidder hvepsene i en placering der ikke er til gene, kan man uden problemer lade det sidde.

Hvad gør man ved hvepse der har etableret sig i huset?

Hvepse der forsvinde ind under udhænget, tagsten eller sternbrædderne er den hyppigste beskrivelse vi får af kunder der har hvepsebo. Disse hænger ofte på loftet, dog med høj sandsynlig under isolering, eller så langt ude i skunken, at man ikke kan spotte dem. I begge tilfælde anbefaler vi at hvepsene bliver fjernet, da de netop grundet isoleringen ikke mærker temperaturen falde og kan blive til langt ud på efteråret.

Her fjerner vi altid boet hvis det er muligt, ved at løfte en isoleringsplade hvilket giver adgang til hvepsene. Mange har i dag efterisoleret eller på anden måde ikke adgang til alle dele af loftet, hvorfor vi også bruger gift, som de her trækker med ind til boet.

Igennem sæsonen bliver boet konstant bygget større og større, med nye vægge uden på de gamle, som bliver fjernet. Boet bliver fyldt med sekskantede celler, som bliver brugt til larver, hvor indgangen af boet vender nedad.

Hvornår dør hvepse?

I naturen giver det god mening med en indgang der vender ned mod jorden, så der ikke kommer vand ind. Dog giver dette problemer, når man har dem på loftet, da man risikerer at de søger ned i bygningen. Her oplever mange, som selv prøver at sprøjte f.eks. hvepseskum ind af indgangen, at de vågner op til hvepse inde i boligen. Hvepsene som får deres udgang blokeret, begynder herefter at søge andre udgang, og her kan de klemme sig ud af lister, udtag til ledninger eller andre små åbninger fra loftet.

Det anbefales derfor altid at få professionel hjælp, når boet sidder i en placering hvor man fysisk ikke selv kan fjerne det. Her skal der nemlig bruges specielt gift, der ikke på nogen måde blokkere indgangen til boet, så de kan trække giften med ind.

Gør hvepsene skade på bygningen?

Et hvepsebo er bygget af et papir-lignende materiale, som i sig selv ikke gør nogen skade. Dog fjerner hvepsene isolering, for at få plads til boet, som ofte bliver en 30-50 cm i diameter. Dette er hvad man mister i isolering,  så vi anbefaler her at få bekæmpet hvepsene så snart man ser indikationerne på et bo. Ydermere kan de i visse tilfælde gnave sig igennem væggen, f.eks. hvis det er en skillevæg af pap eller lignende materiale.

Vil du læse mere?

Hvepse, bier og myrer er de mest almene skadedyr i de danske hjem, som vi har specialiseret os i. VI giver altid en fast lav pris, som altid er med fuld garanti for at dit problem bliver løst. Læs mere om de enkelte arter her:

Discover more from HvepseFjernelse

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading