Danmarks største hveps

Kæmpe gedehamse foran

Danmarks største hveps

Du har med høj sandsynlighed set den flyve forbi, eller i hvert fald hørt den. “Kæmpe gedehams” er en underart af gedehamsen, som er den største af slagsen i Danmark, hvor de bliver op til 4 cm lange. Her er den kendt for at lave enorme bo, som kan blive op til flere meter og fyldes med tusindvis af gedehamse. I naturen foretrækker den hule træer, hvilket også er grunden til at de ofte bygger bo i udhæng eller på loft, da det minder om dens naturlige habitat. Videoen herunder viser et hvepsebo, vi var ude at bekæmpe i sommeren 2022. Ejeren af huset ønskede ikke at boet blev aktiviteten steg yderligere, hvorfor vi blev kaldt ud og bekæmpe det.

Dette er et bo af netop kæmpe gedehamsen (Vespa Crabro), som på daværende tidspunkt var i fuld gang med at opbygge boet. Materialet som det er lavet af, er ligesom andre gedehamse arter et papirmateriale, som er træfibre blandet op med spyt. Dette betyder også at boet er meget skrøbeligt, hvorfor de ikke lader mennesker komme tæt på. Artens adfærd er mere rolig end den sociale gedehams, som man kender fra terrassen,  fordi de ikke er interesseret i menneskemad, da de primært spiser andre insekter, og endda andre bier da den har størrelsen til fordel. Netop størrelsen skal man ikke undervurdere, da giften i sig selv ikke er mere giftig end almindelige gedehamse, men i en så stor mængde at det kan sammenlignes med et hugorm-bid.

Asiatisk dræberhveps

En af arterne som har været medierne de seneste år, er den asiatiske hveps eller “vespa velutina nigrithorax”. Her er den i de seneste år, blevet set oftere i Europa, hvor den  spiser primært honningbier som den let kan jagte grundet dens størrelse, da den er omtrent ligeså stor som kæmpe gedehamsen. Derfor tror mange fejlagtigt også at det er en ny art, som f.eks. den asiatiske hveps når der kommer en kæmpe gedehamsen forbi, men den er dog ikke for alvor kommet til Danmark endnu. Faktisk er den store gedehams omkring 0,5 cm større, men grundet den asiatiske mere aggressive adfærd, anses det i Danmark som en invasiv art.

Kæmpe gedehamse foran
Kæmpe gedehams tæt på. Her er det særligt de mere orange farvetoner, som differenciere den fra andre gedehamse

Bekæmpelse af kæmpe gedehams

Selvom kæmpe gedehamsen er kendt for at være af en rimelig fredelig natur, kan man dog løbende opdage gener, hvis man lader et bo hænge. Arten er kendt for at være aktiv længere ud på sæsonen, og opnår til sidst en bestand på omkring 1000 individer. Hvis man lader boet hænge, ligger man højst sandsynligt først mærke til dem hen i sensommeren/efteråret, hvor de aktivt søger efter lys tidligt morgen eller sen aften. Her sidder de på vinduer/døre, hvis lyset er tændt og mange fortæller at de bliver overasket når de kommer uden for, hvor hvepsene sidder eller banker på ruden.
 
Bekæmpelse af kæmpe gedehamse kræver at man fjerner og bekæmper boet, gerne så tidligt som muligt. Når man fjerner et bo af kæmpe gedehamse, skal man være opmærksom på at de er bedre til at forsvare boet, end andre gedehamsearter. Dette indebærer koordinerede angreb, hvor de synkront slår alarm og flyver ud af boet, når du har befundet dig ved deres territorie en 5-10 sekunder.  Det er derfor vigtigt at man bekæmper dem hurtigt og effektivt, med et kraftigt insektmiddel, hvorfor det anbefales at tage fat i en professionel. Du kan læse mere om gedehamse generelt her.

Hvad kan vi tilbyde?

Selvom kæmpe gedehamsen er fascinerende samt vital for at opretholde balance i naturens insektbestand, er det på ingen måde rart at have et bo, tæt på hvor man bor. Derfor tilbyder vi en effektiv og skånsom bekæmpelse af alle gedehamse arter, til en fast lav pris, altid med fuld garanti.

Vi kan hjælpe inden 24 timer

Et hvepsebo er aldrig nogen sjov overraskelse, især for de mange danskere der uden at vide det er allergiske. Derfor stræber vi på at bekæmpe inden ét døgn., eller når det passer dig.

Specialiseret i gedehamse

Vi har igennem flere år med erfaring udelukkende med gedehamse og generelt årevingede insekter, opbygget smarte metoder til altid at kunne bekæmpe - ligemeget hvor boet sidder

Altid. Fuld. Garanti

Når du har os ude, er du altid garanteret at være hvepsefri efterfølgende. Vi tilbyder også udvidet garanti en hel sommer, så du kan nyde det gode vejr uden at skulle tænke på hvepse